Skip to main content
Blog
Blog

#7 Het belang van de ‘webapp’

De stormachtige opkomst van de webapp is één van de belangrijke nieuwe ontwikkelingen op het net. Een web-application is een programma dat online wordt aangeboden en via de browser kan worden gebruikt. De meesten zijn ‘open source’, zodat de code waarmee het programma is geschreven, openbaar is en door iedereen te hergebruiken. Daardoor zijn de functies en de interface die we van (web)programma’s kennen, ook te gebruiken in ‘gewone’ websites. Zorgvuldige toepassing daarvan kan sterk bijdragen aan een rijkere gebruikerservaring en functionaliteit van een website.

Ik bezocht, samen met Djust-collega Reinier Meenhorst, de conferentie The future of webapps, die onlangs in Londen werd georganiseerd. Met sprekers als Joshua Schachter (del.icio.us), David Heinemeier Hansson (37 Signals en Ruby on Rails), Shaun Inman (Mint en sIFR), Tom Coates (Yahoo), Cal Henderson (Flickr), Steffen Meschkat (Google), Andrew Shorten (Adobe) en organisator Ryan Carson (DropSend) was het een bijeenkomst met line up zoals we die nog niet eerder in Europa hebben gezien. Een dag lang werden we bijgepraat over de recente ontwikkelingen op het internet, over de nieuwste technologiën en de praktijk van het bouwen van een ‘webapp’.

Een web-application is een online programma dat draait in de browser. Met één inlogcode kun je overal, op elke computer bijvoorbeeld e-mailen, projecten managen, je fotoverzameling beheren en delen en grote bestanden versturen. Zelfs voor het complete Officepakket is er een online-alternatief (zie post #6). Voordelen: je hebt altijd je gegevens bij de hand; ze zijn (veelal nog) gratis te gebruiken én ze zijn ‘open source’, wat wil zeggen dat de broncode waarin het programma is geschreven openbaar en door iedereen (onder voorwaarden) te hergebruiken is. Waarom is dit belangrijk? Djust is een webontwerpbureau; we zijn geen programmeurs. Feit is dat de opkomst van de webapp tot een opmerkelijk neveneffect leidt: het verschil tussen een computerprogramma en een website wordt steeds kleiner. Webapps zíjn tenslotte websites. En omdat ze open source zijn, kunnen we nu de functies, compleet met de vloeiende overgangen en gelikte interface die we van (web)programma’s gewend zijn, ook gebruiken in een ‘gewone’ website.

Het deel van de broncode dat hiervoor zorgt, is de API: de Application Programming Interface. Denk bij de API aan de blokkendoos met bouwstenen waaruit (de interface van) een programma is opgebouwd. Ook de API maakt deel uit van de openbare broncode, en veel van de functies van de programma’s zijn vrij beschikbaar en relatief snel en eenvoudig in te passen in websites. En het zijn niet de minsten die hun blokkendoos voor de buitenwacht openen: Google, Yahoo, Amazon, eBay, de BBC en vele anderen stellen hun materiaal beschikbaar. Overal op het net zijn kant en klare stukjes code te vinden voor een scala aan functies, die vroeger ver buiten het bereik van de gemiddelde site bleven. Voorbeelden zijn hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier te vinden. Omdat het om functies gaat die sterk bijdragen aan een rijkere gebruikerservaring en functionaliteit van de site, is het gebruik van deze technieken ook voor Djust een belangrijke verbetering en speerpunt in onze activiteiten.

Een zorgvuldig overwogen gebruik ervan sluit perfect aan bij onze overtuiging dat een site vóór alles een gebruiksartikel is, en als zodanig moet worden beschouwd en gemaakt. Geen techniek om de techniek, maar om de toegevoegde waarde voor de gebruiker. De beschikbaarheid van de API’s zorgt ervoor, dat bij de ontwikkeling van een site de aandacht nu kan uitgaan naar de essentie: de data waaruit hij is samengesteld en de manier waarop die wordt gegroepeerd en gepresenteerd. Het gebruik van deze API’s is een prachtig voorbeeld van hoe geavanceerde techniek binnen bereik komt van webontwerpers en dienstbaar kan worden gemaakt aan het doel van de site (in plaats van andersom). Het paradoxale is dat het juist de technische mogelijkheden zijn die de ontwerper steeds weer opnieuw voor vragen stellen over interface en het praktische gebruik ervan. En zit de techniek ons nu eens niet dwars, maar dwingt ze ons om ons vak nog beter en nauwkeuriger uit te oefenen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

Door gebruik van dit formulier accepteert u Mollom's privacybeleid.